Begeleid-Jezelf is bewust gekozen. Dit heeft er mee te maken dat ik na 20 jaar ervaring en intensief samenwerken met mensen uit alle lagen van de bevolking inclusief met mezelf. Ik volledig overtuigd ben, dat er maar één iemand verandering te weeg kan brengen in zijn of haar eigen leven. En dat is altijd diegene Zelf. Ik gebruik graag de metafoor van de ‘boot’.

Iedereen heeft een eigen boot oftewel eigen leven en is hierop eigen kapitein of stuurman oftewel verantwoordelijke. Soms vaart de boot een kant op die je liever niet op wilt of ben je onbewust al ergens terecht gekomen waar je liever niet wilt zijn. Dit kunnen uiterlijke omstandigheden zijn maar ook innerlijke worstelingen.

Dan kun je tijdelijk een matroos aan boord, op jouw boot vragen oftewel een coach, begeleider of therapeut. Deze stapt dan tijdelijk aan boord en kijkt mee naar de koersen die jij vaart. Oftewel deze kijkt mee naar jouw leven. Hij of zij kan suggesties geven, daar waar jij daarom vraagt. Over welke kant het beste op te gaan of welk onderdeel van jouw boot oftewel jouw leven het eerste aan te pakken, te onderhouden of om verandering in aan te brengen. Echter blijf jij kapitein en dus ook de stuurman van de boot. Oftewel stuurman en verantwoordelijke voor jouw eigen leven. Jij maakt jouw keuzes en bent hierbij tevens eindverantwoordelijke t.a.v. welke kant jij op gaat. Oftewel hoe jouw leven verloopt. De matroos zal ten alle tijden aan jou kant staan en jouw beslissingen en keuzes respecteren en aanmoedigen. Jij bent immers de kapitein van jouw eigen boot en de matroos is tijdelijk in dienst bij jou.

Mocht je n.a.v. eigen keuzes of beslissingen in moeilijkheden komen dan is er altijd die tijdelijk matroos die aan boord is om jou weer te ondersteunen nieuwe beslissingen en keuzes te maken in het moment. Die leiden naar jouw gewenste verandering. De matroos heeft hier geen oordeel over en ondersteund onvoorwaardelijk daar waar jij daarom vraagt.

Het is en blijft dus altijd de kapitein die bepaald, die het doet, die de werkelijke acties inzet. Mogelijk na bepaalde koersen oftewel patronen of thema’s te hebben onderzocht, herkend en erkend. Waarna een nieuwe actie oftewel richting makkelijker kan worden ingegaan om de gewenste verandering in te zetten.

Ben jij zo’n kapitein die een tijdelijke matroos zoekt aan boord oftewel in jouw leven?

Dan ben ik mogelijk die matroos die zich beschikbaar en dienstbaar stelt om tijdelijk bij jou aan boord te komen. Zodat jij zelf en vooral door jou zelf weer plezier ervaart in het besturen van jouw eigen boot oftewel jouw eigen leven!

Jij mag de matroos betekenis geven zoals jij dat wilt, als begeleider, coach, therapeut of zelfs als vriend. Ik ben compatible met al deze rollen.